Ziarist la Jurnalul Sighişoara Reporter

Pixu' şi gândirea plată, ce ziarist eram odată!…

  • Cronologie

  • Reclame

Regizorul Radu Macrinici: “Este foarte greu să fii sighişorean.”

Posted by ditzacontra pe 30 iunie 2005

Radu Macrinici (Foto: Adrian Diţă)

A XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru “Atelier” va debuta în data de 6 iunie la Sighişoara după ce ediţiile anterioare s-au desfăşurat la Sfântu Gheorghe, oraşul în care până de curând regizorul Radu Macrinici, iniţiatorul şi directorul festivalului, şi-a desfăşurat activitatea la conducerea Teatrului Naţional din localitate. În conferinţa de presă care a avut loc vineri, 27 mai, directorul festivalului a răspuns întrebărilor jurnaliştilor referitoare la scopul şi programul evenimentului, problemele pe care le-a întâmpinat în organizarea lui şi viitorul festivalului la Sighişoara.

Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier” de la Sighişoara caută să semnaleze prin intermediul spectacolelor prezentate cele mai noi tendinţe în dramaturgia, regia, scenografia, coregrafia şi arta actoricească din secolul 21, fără a fi totuşi un festival de “ciudăţenii”, de spectacole excesiv experimentale, ci de teatru nou care prezintă noi formule de expresii de teatrale, dar accesibile unui public destul de larg. “Cred că publicul din Sighişoara merită şi un altfel de festival decât cele cu care a fost învăţat până acum”, spune Radu Macrinici, arătându-se curios de impactul pe care acesta îl va avea asupra sighişorenilor mai ales că este vorba de un festival care nu-şi schimbă profilul, ci doar publicul. “La Sfântu Gheorghe piesele din cadrul festivalului se jucau cu sălile pline, însă asta după ce în primii ani a trebuit dusă o asiduă muncă de lămurire a publicului că este un festival care le aparţine şi la care merită să ia parte. Aştept acest feed-back şi din partea publicului sighişorean.” Se mizează pe prezenţa mai ales a publicului tânăr şi cel cu un anumit nivel de cultură care poate fi atras de exotismul majorităţii pieselor de teatru şi de sistemul de abonamente avantajos. Se vor juca piese de teatru care sunt prezentate destul de rar chiar şi în Capitală. Trupele de teatru invitate din străinătate vor prezenta spectacole de teatru-dans sau expresie corporală tocmai pentru a nu pune în dificultate publicul în receptarea mesajelor transmise de aceste piese. Trupa venită din Tokio va susţine un spectacol de butoh-dans unde numai corpul este cel care exprimă totul, la fel compania din Cehia va avea elemente de dans contemporan şi teatru gestual, iar piesa Trei surori de A.P. Cehov prezentată de o trupă din Budapesta în colaborare cu Silence Theater din Cluj-Napoca conţine doar expresie corporală. Uneori gestica sau dansul pot exprima mai multe trăiri decât cuvintele. Doar o trupă venită din Franţa se va exprima şi verbal pe scenă, organizatorii bazându-se pe francofilia publicului românesc…

Dar Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier” de la Sighişoara este şi ameninţat de inerţia autorităţilor locale, precizează Radu Macrinici care declară că a avut o relaţie “destul de complicată” cu acestea, relaţie care a demarat destul de greu şi s-a ajuns abia într-un târziu la un consens. “Am sesizat o anumită ostilitate, o anumită reticenţă pe care eu o pun pe seama unui lucru nou care apare şi nu toată lumea este convinsă de utilitatea lui. Asta m-a uzat foarte mult. E foarte greu să fii sighişorean, nu m-a ajutat cu nimic acest lucru. Dar am trecut peste asta pentru că am o motivaţie puternică: în 12 ani acest festival şi-a câştigat un renume fiind considerat al treilea ca valoare din ţară şi nu pot să-mi permit să mă opresc în faţa unor obstacole, zic eu, conjuncturale.” Aceste aspecte pot face ca această primă ediţie a Festivalului “Atelier” la Sighişoara să fie şi ultima. Ultima noapte a festivalului va fi “Noaptea Verdictului” în care un “tribunal al poporului” constituit din oameni de teatru, poezie şi muzică vor decide pe baza rezultatelor celor 6 zile de festival dacă acesta va continua sau nu la Sighişoara. Şi ar fi păcat să nu continue la Sighişoara, un oraş în care cel puţin la nivel de declaraţii autorităţile îşi dau tot concursul pentru sprijinirea turismului cultural, mai ales că Festivalul “Atelier” va aduce la Sighişoara public îndrăgostit de teatru şi din alte oraşe şi chiar din străinătate. Dacă se hotăreşte că Sighişoara e o gazdă ostilă pentru festivalul de teatru, ediţia următoare s-ar putea desfăşura la Baia Mare, Ploieşti sau Bucureşti, de unde au venit oferte în acest sens.

Festivalul Internaţional de Teatru “Atelier” de la Sighişoara va fi “supervizat” de 16 critici de teatru. Are un buget de 600 milioane lei, bani proveniţi doar de la Ministerul Culturii şi Cultelor, Fundaţia “Liga pentru Teatru”, UNITER şi din sponsorizări. Preţul unui bilet la un spectacol este de 30.000 lei, de asemenea se pot procura abonamente pentru 10 spectacole care costă 200.000 lei sau 150.000 lei pentru elevi.

Adrian Diţă

(JSR nr. 389, iunie 2005, pg. 5)

Notă: Articolul l-am postat aşa cum a apărut în ziar. Fac această precizare întrcât, după apariţia articolului, Radu Macrinici a ţinut să specifice că nu e regizor, ci dramaturg.

Reclame

Un răspuns to “Regizorul Radu Macrinici: “Este foarte greu să fii sighişorean.””

  1. […] Dramaturgul Radu Macrinici: “Este foarte greu să fii sighişorean.” (Jurnalul Sighişoara Reporter – iunie 2005) […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: