Ziarist la Jurnalul Sighişoara Reporter

Pixu' şi gândirea plată, ce ziarist eram odată!…

  • Cronologie

  • Reclame

Kaufland şi Aldi la Sighişoara? E posibil, dar nu foarte curând…

Posted by ditzacontra pe 31 mai 2005

Fostul Stadion municipal Sighişoara în 2005 (Foto: Adrian Diţă)

În toamna anului 2004 lanţurile de magazine Kaufland şi Aldi şi-au manifestat interesul de a deschide câte un supermarket la Sighişoara, ne-au declarat surse din Primăria Sighişoara. Însă la acea dată autorităţile locale nu au putut pune la dispoziţie terenuri care să corespundă pretenţiilor investitorilor, astfel că în acest moment posibilele negocieri între Primărie şi cele două lanţuri de magazine sunt paralizate. Dar vor fi reluate, spune consilierul PNL Adrian Gherca care are şi o idee: concesionarea celor două terenuri de fotbal din dosul benzinăriei OMV, cunoscute şi sub numele de… Stadionul Municipal. Adrian Gherca spune că în şedinţa Consiliului local de marţi, 31 mai, va face propunerea ca aceste terenuri să fie date în concesiune pentru construirea nu unuia, ci a două super-market-uri: unul care să comercializeze unelte şi materiale de construcţii iar celălalt alimente şi produse industriale (îmbrăcaminte, obiecte de uz casnic etc.). După părerea lui Adrian Gherca terenurile respective se pretează la astfel de activităţi având acces la o şosea europeană intens circulată, deci un vad comercial excelent, care n-are cum să nu fie pe placul investitorilor. Bun, şi cu Stadionul cum rămâne? Cine a mai văzut municipiu fără Stadion Municipal? Stadionul poate fi mutat în spatele actualului amplasament, dincolo de calea ferată, pe malul Târnavei, e de părere consilierul liberal. În plus, prin caietul de sarcini firma care concesionează unul sau ambele terenuri ale actualului Stadion Municipal poate fi obligată să construiască unul nou cu toate dotările: vestiare, tribune, drenaje etc. Însă după cum ştim, fix pe locul unde consilierul Adrian Gherca se gândeşte să mute noul stadion urmează să treacă un drum de acces către noul pod rutier peste Târnava Mare care să facă legătura dintre Cartierul “Bărăgan” şi centrul oraşului. Iar podul şi drumul se vor face… într-un târziu, ne asigură acelaşi consilier cu o altă ocazie. Deci această variantă nu este prea viabilă. Mai rămâne varianta propusă prin Planul Urbanistic Zonal prin care

Terenul pe care se voia mutarea noului stadion în 2005 (Foto: Adrian Diţă)

arhitectul-şef al municipiului, Ioan Velicu, propune mutarea Stadionului în altă locaţie, în spatele cartierului “Bărăgan” . Dar PUZ-ul nu este aprobat, ci s-au aprobat doar două Planuri Urbanistice de Detaliu pentru casele cu credit ipotecar care în acea zonă au început să fie ridicate. Mai mult, spune ahitectul-şef Ioan Velicu, în acest moment Primăria Sighişoara se află în faza de licitaţie pentru reactualizarea Planului Urbanistic General, iar mutarea stadionului va fi propusă prin acest PUG pentru că, declară Ioan Velicu, mutarea nu se poate face numai pe baza PUZ-ului. Deci o să mai dureze până când terenurile Stadionului Municipal vor deveni “disponibile”. Arhitectul-şef este de acord cu consilierul Adrian Gherca că cele două terenuri de fotbal se pretează pentru activităţi comerciale şi că au loc acolo două super-market-uri. Ioan Velicu spune că investitorii şi-au manifestat interesul şi pentru terenuri din centrul oraşului dar aici nu poate fi vorba de construcţii tip hală pentru că nu se încadrează în peisajul arhitectonic.

Cât de “periculoase” sunt Kaufland şi Aldi pentru comercianţii din Sighişoara?

E limpede că deschiderea la Sighişoara a unul sau două magazine axate pe “discount-uri”, adică vânzarea cu amănuntul a produselor la preţuri foarte mici, poate constitui o puternică lovitură dată proprietarilor de mici magazine, nu numai din oraş, ci şi din localităţile dimprejur şi poate sufoca mica iniţiativă comercială. Dar Adrian Ghercă e de părere că trebuie urmărit interesul celor mulţi. Totuşi el crede că micii comercianţi nu vor fi ameninţaţi pentru că în occident astfel de afaceri convieţuiesc şi funcţionează şi de ce n-ar funcţiona şi la noi. “Probabil că ceilalţi comercianţi vor fi obligaţi să-şi mai modifice preţurile, ştiindu-se că în acest moment Sighişoara este un oraş scump: alte preţuri sunt la Mediaş sau la Târgu Mureş. Acest gen de magazine va regla piaţa liberă din Sighişoara. Probabil că susţinând deschiderea unor astfel de super-market-uri la Sighişoara o să-mi fac duşmani printre patronii de mici magazine, dar dacă am fost ales de cetăţenii Sighişoarei, am să urmăresc interesul lor.”

Adrian Burlacu, managerul firmei Adrandi care deţine magazine şi depozite en-gros în Sighişoara şi în ţară nu crede că deschiderea unor super-market-uri Kaufland sau Aldi poate reprezenta o ameninţare pentru nimeni care e suficient de bine înfipt pe piaţă şi consideră că tot ce este concurenţă este un câştig atât pentru firmă, cât mai ales pentru cumpărători. “În fond şi noi putem avea contracte cu Aldi sau Kaufland şi pot cumpăra en-gros produse de la noi pentru a le vinde cu amănuntul în propriile magazine.”

Nici Florian Coman, proprietarul magazinelor Premier nu se simte ameninţat de Aldi sau Kaufland considerând că “dezvoltarea merge de la vest la est şi trebuie să o acceptăm şi s-o sprijinim.”

Kaufland…

…deţine 400 de magazine în Germania şi Europa de est din care 12 în România în oraşe ca Alba-Iulia, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Târgu Mureş, Timişoara. De remarcat este un caz care are câteva similitudini cu Sighişoara. În toamna anului 2004 Consiliul local al municipiului Hunedoara a concesionat către lanţul de magazine Kaufland o suprafaţă de 1,6 hectare de teren în incinta unei baze sportive pentru a se construi un super-market. Dar, conform săptămânalului “Replica” din 2-8 decembrie 2004 un grup de protestatari au blocat începerea lucrărilor pe motiv că hotărârea Consiliului local n-a fost supusă dezbaterii publice. În momentul de faţă situaţia este încă confuză.

Aldi…

…deţine 3.300 magazine în Germania şi încă atâtea în alte 10 ţări. Este axat pe discount-uri şi destinat să servească clienţi fără prea multe pretenţii. Construieşte hale ieftine la marginea oraşelor, angajează mininum de personal şi vinde marfa direct de pe paleţi, fără a folosi rafturi. În România încă nu are nici un magazin pierzând startul pe piaţa est-europeană în favoarea altor lanţuri de magazine. Lanţul de magazine Aldi aparţine fraţilor Albrecht (Karl şi Theo) care se numără printre cei mai bogaţi oameni din lume, averea fiecăruia cifrându-se la 20 miliarde euro.

Adrian Diţă

(JSR nr. 388, mai 2005, pg. 1)

Reclame

Un răspuns to “Kaufland şi Aldi la Sighişoara? E posibil, dar nu foarte curând…”

  1. […] place, dar momentan n-am de ales. Cine-ar fi crezut în urmă cu 6 ani când am scris articolul ăsta că voi ajunge chiar să muncesc în Kaufland? În schimb când am făcut poza alăturată, deja […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: